Netradičné horúce drinky, ktoré musíte ochutnať…
Dátum: 20. januára 2025
K zime a zimnému obdobiu patria horúce nápoje. Ponúkame Vám nevšedné recepty na drinky, ktoré Vás či Vašich hostí príjemne zahrejú a prekvapia znamenitou chuťou i netradičným zložením. A hlavne, zvládnete si ich pripraviť aj doma a kľudne zabudnite na rum…
Barmanský svet sa neustále rozvíja, experimentuje, kreuje a my s ním:). Či už ide o rôzne nové alko/nealko nápoje, produkty alebo o receptúry drinkov. Súhlasíme, že varené víno alebo punč idú ruka v ruke so zimným obdobím a adventom, ale čo takto skúsiť aj niečo iné a rovnako dobré, ak nie lepšie. Keď nevyskúšate, neviete… Nechajte sa inšpirovať našimi novými receptami na horúce drinky, v ktorých sme ako hlavnú alkoholovú zložku použili netradične tradičnú slovenskú borovičku a gin. Prekvapí Vás nielen výborná chuť a netradičné zloženie, ale hlavne budete môcť vyskúšať niečo nové, čo možno zaradíte medzi svoje obľúbené recepty na zimu.
Drink „Brezina“
4 cl Juniperus Gin
2,5 cl broskyňový sirup
15 cl horúci grepový džús – ružový grep
….
Grepový džús a broskyňový sirup privedieme k bodu varu, prelejeme do predhriatej šálky alebo pohára s uškom, prilejeme Juniperus gin a zľahka premiešame. Drink môžeme ozdobiť twistom grepovej kôry a klinčekmi, ktoré vložíme do nápoja.
Drink „Merina“
5 cl Juniperus Borovička Original
12 cl Bitter Lemon Schweppes
3,5 cl Ginger Rochester
….
Bitter Lemon Schweppes a Ginger Rochester privedieme k bodu varu, prelejeme do šálky alebo pohára s uškom, prilejeme Juniperus Borovičku a zľahka premiešame. Drink môžeme ozdobiť rezom citróna a zázvoru.
Drink „Sihoť“
5 cl Koniferum Borovička
2,5 cl limetkový sirup Cordial
20 cl horúci citrónový Radler
….
Citrónový Radler privedieme k bodu varu, prelejeme do predhriatej šálky alebo pohára s uškom, prilejeme limetkový Cordial, Koniferum Borovičku a premiešame. Drink môžeme ozdobiť rezom citróna a twistom citónovej kôry z 1/2 citróna.
Rady a tipy od profesionálov!
Na záver pridávame ešte niekoľko profesionálnych tipov a rád, aby Vaše drinky nielen chutili, ale aj vyzerali skvelo a ich príprava bola čo najjednoduchšia!
- Vstupné suroviny sa snažíme zohrievať priamo na sporáku v príslušnej nádobe alebo hrnci. Ak nemáme takúto možnosť je možné ich prihriať v prostredí baru aj pomocou naparovača, avšak tento spôsob z pohľadu teploty drinku nie je taký efektívny.
- Vhodná nádoba na ohrev a varenie základných ingrediencií (džúsy, mlieko a pod.) vo svete profesionálneho barmanstva je džezva. Pri jej výbere dbáme na kvalitný povrch, aby sme sa vyhli pripáleniu ohrievaného obsahu.
- Horúce drinky servírujeme vždy do pohára s uškom, aby sme umožnili bezproblémové držanie pohára a konzumáciu drinku. Najvhodnejším je sklený pohár s hrubšími stenami, ktorý dobre odoláva teplu. Jeho prípadnému prasknutiu predídeme aj keď do pohára pri nalievaní vložíme kovovú lyžicu.
- Aby bol drink čo najdlhšie horúci je vhodné pohár predhriať pomocou naplnenia horúcej vody na 3-4 min. Keď sa sklo zohreje, vodu zlejeme a pohár môžeme naplniť danými ingredienciami.
- Alkoholové zložky pridávame do drinkov na úplný záver a hneď servírujeme, nakoľko alkohol v horúcom prostredí prchá a degraduje.
- Profesionálni barmani radi požívajú pri príprave drinkov sirupy značky Monín. V domácich podmienkach tieto sirupy však môžete pokojne nahradiť aj inými značkami, prípadne ingredienciami.
Za dokonale vyladené horúce drinky ďakujeme p. Jánovi Majorošovi, certifikovanému barmanovi Slovenskej barmanskej asociácie, držiteľovi titulu Barman roka a niekoľkých svetových ocenení. Veríme, že Vám naše drinky budú chutiť, prajeme príjemné zahrievanie a na zdravie!