Čučoriedková vianočná torta
Dátum: 23. decembra 2019
K Vianociam patria isté vône a chute. A táto torta obsahuje všetky podstatné. Úžasný pomaranč, škoricu a kardamón sme doplnili o chuť čučoriedky. A podarilo sa! Vytvorili sme absolútne dokonalý recept na cesto presýtené Vianocami s jemnou chuťou čučoriedkovej RIAVA Hafira.
Jeho vôňa a chuť boli, akoby ste každým sústom ochutnávali Vianoce. Nežartujem. RIAVA Hafira má výraznú čučoriedkovú chuť, ktorá sa do pečenia nesmierne hodí. Našu čučoriedkovú vianočnú tortu parádne doplnila. Alkohol sa samozrejme po upečení vyparil. Do krému sme ju ale pridávali za studena, veď sme dospeláci a troška alkoholu nám neublíži, však? Ale ak budete parížsku šľahačku pripravovať aj pre svojich potomkov, odporúčam ju vliať do smotany pri zohrievaní. Tým zabezpečíte, že sa alkohol vyparí, ale jemná čučoriedková chuť v kombinácii s kvalitnou čokoládou ostane. Ak si chcete recept zjednodušiť, naplňte tortu obyčajnou šľahačkou, bude o čosi sviežejšia a aj do tej pokojne nalejte pár kvapiek RIAVA Hafira. Ale tie korpusy, tie si jednoznačne upečte. Nebudete ľutovať. A kto vie? Možno sa naša Čučoriedková vianočná torta stane vaším tradičným vianočným zákuskom.
Na prípravu korpusov budete potrebovať:
(3 x 20 cm priemer)
- 375 g masla izbovej teploty
- 300 g kryštálového cukru
- 4 vajcia izbovej teploty
- kôra z jedného bio pomaranča
- semienka z 2 strúčikov kardamónu
- 375 g polohrubej múky
- 1 čajovú lyžičku jedlej sódy
- 1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- 5 cl mlieka
- 5 cl RIAVA Hafira
- 250 g mrazených čučoriedok
Na prípravu parížskej šľahačky:
- 200 g callebaut 54,5% horkej čokolády
- 400 g šľahačky 33%
- 2 cl RIAVA Hafira
A takto na to:
Najprv si pripravte parížsku šľahačku. Ideálne 1 deň pred dokončením torty, najmenej však 12 hodín. Zohrejte smotanu a zalejte ňou čokoládu. Nechajte chvíľu postáť a potom miešajte, až sa čokoláda úplne rozpustí. Na záver pridajte 2 cl RIAVA Hafira, premiešajte, prikryte a nechajte cez noc postáť v chladničke.
Príprava cesta nie je komplikovaná. Maslo izbovej teploty mixujte s cukrom do jemnej nadýchanej peny. Postupne pridávajte jedno vajce po druhom a mixujte kým sa suroviny prepoja. Pridajte pomarančovú kôru a semienka kardamónu, opäť premiešajte. V múke rozmiešajte sódu, kypriaci prášok a škoricu. Pridajte ju do maslovej zmesi a premiešajte. Na záver ešte vmiešajte mlieko a 5 cl RIAVA Hafira. Tri tortové formy s priemerom 20 cm vyložte papierom na pečenie a cesto do nich rovnomerne rozdeľte. V prípade, že do cesta použijete čerstvé čučoriedky, pokojne ich doň vmiešajte. Ak ale používate mrazené čučoriedky, miešaním by sa popučili, preto ich posypte na povrch každého korpusu zvlášť a jemne ich vtlačte do cesta. Pečte pri teplote 170 stupňov približne 25 minút. Po vytiahnutí z rúry korpusy vyberte z foriem a nechajte vychladnúť na mriežke.
Parížsku šľahačku vyšľahajte, dajte však pozor, táto šľahačka má tendenciu sa zrážať. Vyšľahajte ju do tuha. Umiestnite korpus na tortový podnos, natrite jednu tretinu šľahačky, preložte ďalší korpus a postup opakujte. Na záver dozdobte čerstvými čučoriedkami.
Za tento skvelý recept vďačíme sympatickým blogerom z COOLINARI.