Blog

Orechový koláč

Orechový koláč

Dátum: 20. decembra 2019

Vymyslieť a pripraviť recept, do ktorého by pasovala RIAVA orech nebol absolútne žiaden problém. Tento orechový tuzemský špeciál chutí sám o sebe vynikajúco. Aby z neho niečo do pečenia vôbec ostalo, musela som ho riadne schovať. Tým len chcem povedať, že sa mu v recepte zaručene nevyhnite. Je naozaj lahodný a v tomto koláčiku zvýrazní príjemnú orechovú chuť.

Príprava cesta je ohromne jednoduchá, vystríhajte sa však príliš dlhému pečeniu. Všetky odporúčania nájdete nižšie v recepte. Čo sa týka maslového krému, nezľaknite sa ho len preto, že doň ide i maslo. Za jeho chuťou si absolútne stojím a v kombinácii s mascarpone je lahodne krémový. Chutí sviežo a má jemnú orechovú arómu. Určite stojí za to ho vyskúšať.

Na prípravu cesta budete potrebovať

(40 x 24 cm)

  • 120 g kakaa holandského typu
  • 10 g instantnej kávy
  • 600 g kryštálového cukru
  • 6 polievkových lyžíc RIAVA orech
  • 250 ml vody
  • 400 g masla
  • 700 g polohrubej múky
  • 360 g pražených lieskových orechov

Na prípravu krému budete potrebovať:

  • 400 g masla
  • 400 g mascarpone
  • 180 g práškového cukru
  • 5 cl RIAVA orech
  • a lieskové orechy na dozdobenie

A takto na to:

Do hrnca navážte: kakao, instantnú kávu, cukor, vodu, maslo a RIAVA orech. Všetko priveďte k varu. Do hrnca ďalej pridajte nahrubo nasekané lieskové orechy a múku. Dobre premiešajte, aby sa celá zmes prepojila a neostali v nej žiadne hrudky. Plech s rozmerom 40 x 24 cm vyložte papierom na pečenie, vlejte do neho cesto a stierkou zarovnajte. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 20 minút. Je veľmi dôležité, aby ste cesto neprepiekli. Takže zabudnite na suchú špajlu. Cesto by po upečení malo pripomínať brownies. Ak ho v rúre necháte príliš dlho, cesto bude veľmi tvrdé.

Kým vám korpus vychladne, pripravte krém. V mise spolu zmiešajte maslo izbovej teploty s mascarpone a práškovým cukrom, na záver mixovania pridajte RIAVA orech. Krém naneste na vychladený korpus a rovnomerne ho rozotrite. Nechajte koláč minimálne hodinu v chladničke. Po nakrájaní dozdobte nasekanými lieskovými orechmi a podávajte.

Za tento skvelý recept vďačíme sympatickým blogerom z COOLINARI.